Zeitgeist: Moving Forward
De documentaire die op 15 januari 2011 uitgebracht werd is de meest gedetailleerde film van Peter Joseph (The Zeitgeist Movement oprichter). Peter heeft geluisterd naar het commentaar dat hij kreeg over Zeitgeist: Addendum. Het commentaar dat hij onder andere kreeg was dat er geen experts aan het woord kwamen. In Moving Forward komen geleerden aan het woord over de onderwerpen die besproken worden. Bijvoorbeeld dr. Gabor Maté over verslavingen, professor Richard Wilkinson over sociale ongelijkheid, dr. James Gilligan over de aard van crimineel gedrag en sociale problemen en professor Robert Sapolsky over hoe onze omgeving invloed heeft op ons gedrag. Maar nog veel meer specialisten komen aan het woord en deze geleerden behandelen ook andere onderwerpen.
De film was gelijktijdig vrijgegeven in uitverkochte zalen in 60 landen met 31 vertalingen in 295 steden met in totaal 341 evenementen. Het staat in de geschiedenisboeken als de grootste non-profit onafhankelijk film release.
Zeitgeist: Addendum
In deze film wordt The Venus Project gepresenteerd van Jacque Fresco wat het concept van een Resource Based Economy naar voren bracht als een mogelijke oplossing voor onze problemen. De beweging ontstond naar aanleiding van deze documentaire. Aan het einde van de film doet Peter Joseph (The Zeitgeist Movement oprichter) zijn oproep.
Aflevering 1: "What Democracy?"
In de eerste aflevering zal Peter Joseph de politieke wereld onder de loep nemen. Werkt het voor ons? Is het echt democratie? Komen er echt oplossingen uit? Nee is de conclusie, we kunnen beter.
Aflevering 2: "Economics 101"
Is de economie die we vandaag de dag hebben echt zo ingewikkeld? Of is het eigenlijk vrij eenvoudig te begrijpen en werkt de economie die we nu hebben gewoon niet goed waardoor we deze chaos zien. Corruptie, vervuiling, schaarsheid en armoede worden versterkt door de huidige monetaire economie in plaats van verlicht. Kunnen we beter? Gezien we de technologie en middelen hebben om al deze problemen op te lossen is het antwoord ja. Maar eerst moeten we ons vertrouwen in de huidige monetaire economie breken terwijl we een beter alternatief promoten, een Resource Based Economy.
Aflevering 3: "C.V.D. (Consumption Vanity Disorder)"
De consumptie maatschappij die we tegenwoordig kennen is relatief nieuw. Is het echt? Of zorgt reclame ervoor dat we een verkeerd beeld hebben van wat we echt nodig hebben. Sterker nog, zorgt dit systeem ervoor dat we een schadelijk consumptie patroon nodig hebben om de economische motor draaiend te houden? Absoluut. Dit is de rede waarom we telefoons maken die slechts een paar jaar mee gaan terwijl we beter kunnen, zoals modulaire telefoons die gelukkig al ontwikkeld zijn. Deze aflevering gaat in op dit consumptie gedrag dat tegenwoordig sterk aanwezig is.
Aflevering 4: "War On Nature"
In deze aflevering wordt het feit aangegrepen dat we afhankelijk zijn van de natuur. De lucht die we ademen, de planten die we eten, het water dat we drinken en ga zo maar door. Maar het beleid dat we voeren houdt geen rekening met de natuur. Praktisch gezien voeren we een oorlog tegen de natuur en dus tegen onszelf. Oorlog tussen landen en bevolkingsgroepen komt ook aan bod in deze aflevering. Kunnen wij ons al beschaafd worden? Of hebben we nog een lange weg te gaan?
Aflevering 5: "Baby Go Boom!"
Structureel geweld is schadelijker dan oorlog. Het is een vorm van geweld waar een sociale orde of sociale instelling schade toebrengt aan een of meerdere mensen omdat deze hun beperkingen geeft tot hun basisbehoeftes. "Armoede is de zwaarste vorm van geweld" - Ghandi. Kunnen we geweld, stress en vele ziektes linken aan structureel geweld? Deze aflevering behandeld dat vraagstuk.
Aflevering 6: "Tale of Two Worlds"
Nu de afleveringen van Culture in Decline vooral op problemen waren gefocussed komt deze aflevering met conclusies, oplossingen en een mogelijk toekomst perspectief.